Bitte och Lars-Åkes reseblogg

Bitte och Lars-Åkes reseblogg

Om denna blogg

Här berättar vi om händelser på våra resor...

Om ni vill maila oss när vi är på resande fot så anväder vi denna adress...
lars60.ursater@gmail.com

Fiske i Calpe.

Spanienresa 2015-16Posted by Lars Åke Wed, March 16, 2016 20:25:54
Onsdag 16/3-16

Fisket har haft stor betydelse för Calpe i flera hundra år. Förr var det problem med att hålla den fångade fisken levande. Därför fanns - som ruinen här - bassänger t ex 165 kvm bestående av 6 pooler som var inbördes sammankopplade som gjorde att havsvattnet kunde strömma igenom dem alla. Fisken förvarades där i avvaktan på transport till köpare i regionen. I dessa ruiner - som ligger utefter ena av stadens strandpromenader - kan man på sommaren se badande människor.


I mitten på bilden ses fiskhallen och nertill den del av hamnen som utgörs av fritidsbåtar. Längst bort i bilden ses den gamla genuina staden.

Hamnen från andra sidan.

Om man från "ruinerna" vänder blicken öster ut så syns nuvarande fiskhall och hamnen med de yttre bevisen på att det verkligen är ett aktivt fiske som bedrivs.
Det är en magnifik syn när båtarna kommer in på kvällarna omkr. kl. 17 varje dag (Må - Fred). Det 12-15 båtar som vanligtvis kommer in.


Sorteringen av fisken har redan påbörjats på vägen in men avslutas ofta vid kaj.


Ingen ovanlig syn. Redskapen måste skötas om så när sorteringen är klar vidtar ofta detta göromål.

Ser väl gott ut?


Tänk att fritera dessa ... och så lite vitt vin till eller en öl.


Varje gång jag varit där och tittat så har jag sett dessa "gubbar". De verkar trivas i sin gamla miljö.


På gaveln av hallen finns en enklare fiskbutik där du kan handla direkt.


När sorteringen är klar ställer man sig i kö med hela sin last och ser till att varje låda kommer på rullbandet.


Kvinnan kollar vilken sorts fisk det är samt vikt och vilken fiskare som levererat. Detta knappas in på datorn.


Sådana här skärmar finns på flera platser i hallen men främst framför läktarna där uppköparna sitter.


Uppköparna sitter med små dosor i händerna med vilka de anmäler sina köp.


I slutet av bandet står en man och slänger på is i varje låda. Lådan förses sedan automatiskt med en stor lapp på vilken uppköparens namn står.


Nu undrar ni förstås hur jag vet allt detta. Jo, jag köpte en entrébiljett för 1 euro som gav mig tillträde till "åskådarläktaren" i hallen. Avgiften går till fiskarfamiljer som drabbats av olyckor på ett eller annat sätt.


Ni kanske också undrar vart allt fisk tar vägen.
Jo, utanför - på andra sidan - står alla distributionsbilar (ca 25 st) som åker till affärer, restauranger, fiskaffärer m fl.

I hamnen finns också flera riktigt fina restauranger som naturligtvis är specialiserade på fisk. Hamnen är levande på flera sätt. Alla som kommer till Calpe rekommenderas ett besök i hamnen.

Från vår lägenhet är det ca 300 m dit, men Annika & Kenneth har bara ca 250 m./L

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by FREEDOMtravel Sat, March 26, 2016 10:19:23

Härligt med all färsk fisk som finns i södra Europa! Fisk åt vi mycket av under vår 1 år långa husbilsresa förra året. Just nu är vi hemma i Stockholm, men lite senare i vår kommer husbilen förstås fram ;)

Posted by BabsanoKent Thu, March 17, 2016 11:19:32

Intressant och kul, får bli ett besök nästa gång vi besöker Calpe. Imorgon lämnar vi Portugal, börjar faktiskt bli lite trötta på Algarve. Kusten är ju inte så särskilt lång, bara 14 mil och vi håller oss bara på östra sidan (tror jag).. Idag ska vi fylla gas och fylla på förrådet med portugisiskt vin, det kommer säkert till nytta hemma i Sundbyholm i sommar. Idag är också sista dagen för vår internetuppkoppling här i Portugal och när vi blir uppkopplade i Spanien vet vi inte...

Posted by Grannarna från Svensktoppen Wed, March 16, 2016 22:06:18

Så fina bilder, längtar efter sol och värme och ert "sällis". Synd att ni lämnar innan vi kommit ner nästa gång. Vi ska också gå på fiskmarknaden och kolla in när auktionen går. Ha så gott på SvenskToppen i Calpe